divendres, 1 de desembre del 2017

PROJECTE FINAL PRIMER TRIMESTRE: ESCENA "EL CLUB DE LOS CINCO"

Com a projecte final del primer trimestre, la professora ens va manar tornar a gravar una escena d'alguna pel·lícula, creant el guió tècnic, buscant actors, buscant el vestuari, les localitzacions, etc.

Com a la Laia i a mi ens agrada molt veure pel·lícules, vam haver de crear un document de Drive, on posaven possibles escenes de diferents pel·lícules, entre elles, pel·lícules tan conegudes com Matrix.

De entre les possibilitats, vam escollir una pel·lícula, que m'agrada molt, que es diu "Scott Pilgrim contra el mundo", està dirigida per Edgar Wright i esta basada en una serie de novel·les gràfiques de Bryan Lee O'Malley. La pel·lícula, té molts moviments de càmera i bastants efectes especials, però l'escena que vam escollir era de les més senzilles i a més a més era molt divertida.



Ja haviem trobat als actors i estavem buscant la localització quan va arribar el moment de fer el guió tècnic. En aquell moment ens vam adonar de que era massa difícil per els recursos que teniem, aixi que vam continuar buscant, fins que vam pensar en "El club de los cinco". Aquesta pel·licula dirigida per John Hughes, tracta d'un grup d'adolescents molt diferents entre ells, que estan castigats durant tot el dia a la biblioteca de l'institut.
La vam escollir, perquè apart de que era senzilla de gravar, la pel·lícula ens agradava bastant i pensavem que seria coneguda.



Com a actors, vam escollir a amics nostres, que es semblessin una mica als personatges. Quan ja els haviem trobat, vam preguntar a la nostra professora si podiem gravar a la biblioteca del institut, i ens va donar permís. Vam crear un grup de Whatsapp amb els actors i els hi vam enviar el vestuari que necessitaven i l'escena. Vam fer el guió tècnic, conjuntament i jo em vaig encarregar del guió literari.
També li vam donar molta importància al atrezzo. Fins i tot, vam buscar bricks de llet i de suc semblants als originals, també vam comprar moltes Coca-Coles, el sushi i ens vam trencar el cap buscant bosses de paper marrons, però no les vam trobar.

El dia de la gravació, vam començar a gravar les escenes de l'Alba, l'Albert i el Pau junts, vam tenir petites dificultats amb els actors perque no paraven de riure o se'n oblidaven dels gestos que havien de fer. Seguidament vam gravar les escenes en solitari de cadascun dels tres. Vam continuar gravant les escenes del Pau i del Antonio. Aquell dia vam estar 5 hores gravant, i com encara no haviem gravat les de la Júlia, vam decidir quedar un altre dia amb ella.
En el cas de la Júlia, vam tenir problemes amb l'entrepà i el pica pica que s'ha de posar, perque inicialment no queien, aixi que la Laia els va canviar per sucre. També vam tindre problemes amb la Coca-Cola, ja que a la Júlia no li agrada, però gràcies a un nen molt llest que estava observant-nos, vam posar aigua dins.

En general, vam tenir problemes, amb l'enquadrament, amb la continuïtat i sobre tot amb la localització, perque la il·luminació, al final ens va canviar i també perque com no erem els únics a la biblioteca, molts cops s'escoltaven les tecles dels ordinadors. Vam fer callar a molts alumnes. També va ser un problema el timbre de l'escola, ja que sempre sonava quan estavem gravant, i molts cops, l'escena ens havia quedat perfecta.

Finalment, estic molt orgullosa de com ens va quedar i m'ha encantat fer aquest tipus de treball, no nomès perque m'ha agradat fer-lo, si no que també perque m'ha agradat veure les escenes de cadascun dels meus companys.


CREACIÓ PUBLICITAT-CONSUMISME-ART

L'últim treball del trimestre va ser crear una obra de contrapublicitat mitjançant els conceptes d'un esquema que vam realitzar a classe on s'explicaven les causes, les conseqüències i les solucions del consumisme.

Nosaltres vam tenir vàries idees, però finalment vam decidir fer dues fotografies: una era sobre les causes del consumisme i consistia en fer una foto a una noia davant d'un munt de televisors on estiguessin les imatges de algunes marques; l'altre idea era sobre les conseqüències i consistia en fotografiar a una noia o a un noi encadenat a un conjunt de bosses.

Vam decidir fer la primera foto al Corte Ingles, utilitzant el departament d'electrònica i desprès amb el Photoshop editar-la. La segona foto, la vam fer al terrat de la Laia, però com teniem les bosses però no la cadena, vam pensar en canviar d'idea i així es com vam decidir fer la idea final: una noia es aplastada per totes les seves bosses.




Quan ja teniem les fotos, l'Alba i la Laia es van encarregar d'editar la fotografia dels televisors, pintant la pantalla en negre i desprès posar la marca. Jo, em vaig encarregar d'editar les dues fotografies en les que sortia l'Alba "morint" i "morta". Vaig utilitzar una aplicació del mòbil que es diu VSCO per posar-la en blanc i negre. Inspirant-nos en l'artista Barbara Kruger i en una fotomuntatge sobre una sèrie de televisió que tenia al ordinador, vam decidir posar la paraula "consumerism" ("consumisme" en anglès) per al muntatge.








Quan estavem mirant la fotografia, vam pensar que també seria interessant fer un Gif, així que també em vaig encarregar de fer-ho, mentre les altres treballaven en la fotografia dels televisors. Vaig utilitzar una pàgina web, encarregada de difondre gifs i que et donava la possibilitat de crear el teu propi gif.



Al agradar-nos tan com havien quedat les fotografies del terrat i el gif, i al veure que era molt complicat editar la fotografia de les causes, vam decidir nomès fer les dues imatges i el gif.
També vam pensar en fer unes enganxines, fent un fotomuntatge d'un paquet de cigarrets, substituint la imatge de les conseqüències de fumar, per la fotografia de l'Alba "morta" i traient el "fumar mata" i posar: "el consumisme mata".
Com no vam trobar cap fotografia útil per fer el fotomuntatge i que poguéssim utilitzar com a pegatina, vam descartar l'idea, i vam decidir que si feiem les pegatines, serien de les fotografies que ja haviem editat. Al veure que no teniem temps per repartir i enganxar les pegatines pel carrer, vam decidir fer cartells i penjar´los per l'institut i els carrers principals de Tarragona, però ens sortia molt car, aixi que nomès vam imprimir un.


Per poder saber el que pensava la gent, l'Alba i la Laia, van pensar que seria interessant passar una enquesta per Whatsapp. La vam passar i vam penjar les fotografies al nostre Instagram.
L'enquesta la van contestar 84 persones i gràcies a ella vam poder saber que haviem aconseguit el proposat, fer pensar al món sobre el consumisme.






dilluns, 6 de novembre del 2017

ANÀLISI ESPOT PUBLICITARI


Aquest anàlisi d'un espot publicitari l'he fet amb la Laia Moreno.




SINOPSI:
 Aquest espot vol donar a conéixer el nou MacBook Pro aaamb TouchBar, comparant-lo amb anteriors ordinadors/ màquines d'escriure per mostrar que aquest aparell és més avançat i el pot utilitzar qualsevol persona.


BRÍFING (estudi de mercat, normalment el fa l’anunciant)

Empresa anunciant:

 Apple
Producte:
(característiques, composició, preu, benefici que aporta al consumidor, etc.)


MacBook Pro amb TouchBar

De 1500€ - 2000€

Facilitat i rapidesa a l'hora de fer una sèrie de funcions amb l'ordinador.
Competència:
(avantatges i desavantatges del producte respecte als de la competència)


Avantatges: molt bona marca i bon disseny i la TouchBar, que et facilita l'experiència amb l'ordinador i que cap altra marca l'ha incorporat.

Desavantatges: alt preu respecte als de la competència
Mercat:
(lloc on ha de competir el producte, mercat real i mercat potencial)


Ha de competir en els dos mercats, perquè ha de convèncer als consumidors del mercat real de que han de canviar de Mac i als del mercat potencial de que realment necessiten començar a comprar els seus ordinadors, començant amb el MacBook Pro amb TouchBar.
Consumidor:
(característiques, estils de vida, motivacions de compra)



El consumidor pot ser qualsevol persona que tingui uns ingressos bastant alts o que es pot permetre l'ordinador.

El consumidor es una persona que li pot ser d'utilitat un ordinador Apple amb tots els seus programes i que de veritat pensa que la TouchBar li serà útil.

La motivació de compra seria estar a l'última en tecnologia Apple.
Objectiu de màrqueting:
(què vol aconseguir l’empresa)



L'empresa vol aconseguir més compradors mitjançant  la innovació d'un nou ordinador més avançat que els de altres marques i així donar una imatge de superioritat.
Objectiu de la publicitat:
(què ha d’aconseguir l’anunci publicitari en concret)



L'anunci publicitari d'aquest producte ha d'aconseguir mostrar les funcions noves i característiques d'aquest nou ordinador d'una manera atractiva perquè els consumidors vegin que és una innovació i es sentin atrets a comprar-ho.
Públic objectiu:
(informació demogràfica i psicològica sobre el grup d’individus al què s’adreça el missatge)

El públic objectiu es veuria entre els adolescents i adults.
Aquest producte no va adreçat a un públic en concret ja que és un ordinador que a part de la innovació de la TouchBar, fa funcions que altres ordinadors disposen. Llavors el públic al que s'adressa seria realment qualsevol persona que cregui que li fa falta un ordinador d'aquest tipus i s'ho pugui permetre econòmicament.

Pressupost:
Decorat, il·luminació, so, música, actors, edició,...


ANÀLISI FORMAL

Color:


No hi ha cap filtre i no s'ha saturat cap color
és naturalista/realista
Il·luminació:


La il·luminació es generalment artificial encara que hi ha un pla en que es natural.
Vestuari:


El vestuari concorda amb l'època que volen representar
Maquillatge:


Com es un pla zenital, no es pot veure el maquillatge dels personatges.
Atrezzo:


L'atrezzo és d'oficina i d'acord a l'època

Escenaris:
(exteriors/interiors)


Tots els escenaris són interiors (cases i oficines), segurament fets a un plató.
Planificació:
(plans llargs / plans curts)


Plans curts
Moviments de càmara:
(panoràmica, tràveling, fix, zoom, càmara a les espatlles)

La càmera està fixa però fa zoom fins que arriba al MacBook Pro 
Angles de visió:
(picat, contrapicat, normal)


L'angle és zenital
Transicions:
(tall en sec, fosa encadenada, fosa en negre, cortineta, escombrada, etc.)

Hi ha un tall en sec i fosa en negre
Muntatge:
(analìtic=ràpid / sintètic=lent, salt endavant, salt enrere)


El muntatge és analític i de síntesi.
So:
(veu en off, efectes de so, música)


- Efectes de so: màquina d'escriure, teclat d'ordinador, l'interruptor de la llum, gat miolant.
- Música
Durada total de l’anunci:
(minuts i segons)
30 segons



ANÀLISI DEL CONTINGUT


Eslògan:



"Nuova TouchBar sul nuovo MacBook Pro"

(Nova TouchBar al nou MacBook Pro)

Raó que justifica el missatge:


Ara han incorporat al nou MacBook Pro una TouchBar

Figures retòriques emprades:
(metàfora, hipèrbole, metonímia, personificació, comparació, etc.)


Comparació entre les diferents èpoques i com escrivien.

Estereotips que mostra l’anunci:



Personal d'oficina o escriptors molt enfeinats.

Altres missatges encoberts:



Qualsevol persona pot utilitzar un MacBook Pro amb TouchBar.
























diumenge, 29 d’octubre del 2017

ANÀLISI D'UNA FOTOGRAFIA DE SEBASTIAO SALGADO

ANÀLISI DE LA IMATGE FOTOGRÀFICA
Pauta simplificada a partir de la proposada al lloc web:



 Resultado de imagen de sebastiao salgado genesis iceberg















1. NIVELL CONTEXTUAL

DADES GENERALS

TÍTOL

 Whale Tail, Valdes Peninsula, Argentina

NOM DE L’AUTOR/A

 Sebastiao Salgado

NACIONALITAT

 Brasil


ANY

 2004


PROCEDÈNCIA

DE LA IMATGE (D’ON L’HAS TRET)

 Caixa Fòrum Tarragona

GÈNERE

(RETRAT, PAISATGE, NATURA MORTA, NU, REPORTATGE...)

 Natura

 

PARÀMETRES TÈCNICS

B/N / COLOR

 Blanc i negre

FORMAT

(QUADRAT, RECTANGULAR)
 Rectangular, vertical

CÀMERA

 Analògica

OBJECTIU

 Normal


DADES BIOGRÀFIQUES I CRÍTIQUES SOBRE L’AUTOR/A

DADES BIOGRÀFIQUES

Sebastiao Salgado, va néixer a l'any 1944 a Brazil. Als 17 anys va conéixer a Léila, la seva actual esposa. Va treballar com a economista a Paris, fins que va decidir dedicar-se a la fotografia al 1973.

COMENTARIS DE L’AUTOR SOBRE LA SEVA OBRA (INDICAR TAMBÉ D’ON S’HAN TRET ELS COMENTARIS)

«Alrededor del 46 % de la Tierra permanece en el estado en el que se hallaba en la época del Génesis —nos recuerda Salgado—. Debemos conservar lo existente.» 

(https://www.taschen.com/pages/es/catalogue/photography/all/05767/facts.sebastio_salgado_genesis.htm)

COMENTARIS CRÍTICS (INDICAR TAMBÉ QUI HO DIU I D’ON S’HAN TRET ELS COMENTARIS)

Génesis no es uno más de los grandes reportajes humanos, de bellísima fotografía en blanco y negro, con un magistral y característico dominio de la luz y del claroscuro, que han hecho célebre a Salgado. Manteniendo su estilo, su fidelidad al “poder descomunal” del blanco y negro, Salgado da un giro en su obra para incorporar como protagonistas a esos paisajes intactos, los minerales, lasplantas y las especies animales… sin olvidar con ello a los humanos que los habitan “tal y como vivíamos todos” unas decenas de miles de años atrás. 

(http://aragondocumenta.com/genesis-salgado-caixaforum/)

 


2. NIVELL MORFOLÒGIC

 

DESCRIPCIÓ DEL MOTIU FOTOGRÀFIC

(QUÈ ES VEU A LA FOTOGRAFIA, LECTURA DENOTATIVA)

 A la fotografia, es pot veure la cua d'una balena sortint de l'aigua.





ELEMENTS MORFOLÒGICS

PUNT (PUNT DE FUGA, PUNT D’ATENCIÓ, GRA, SOROLL...)

 El punt d'atenció es la cua de la balena

LÍNIA (CORBES/RECTES, VERTICALS/HORITZONTALS/DIAGONALS...)

 El mar, esta format per linies horitzontals paral·leles i el paisatge del fons, format per els núvols, presenta una diagonal i moltes petites diagonals perpendiculars a la gran.


PLA/PLANS – ESPAI (PLANS DE PROFUNDITAT)

Hi han dos plans de profunditat: el de la cua de la balena i el fons, format per els núvols.


ESCALA (TIPUS DE PLA: PD, PPP, PP, PM, PA, PS, PG, GPG... RELACIONS DE GRANDÀRIA ENTRE ELS ELEMENTS DE LA COMPOSICIÓ)

 Pla general


FORMA (FORMES ORGÀNIQUES, INORGÀNIQUES...)

 Formes orgàniques


TEXTURA (TEXTURES VISUALS OBSERVADES)

 Es poden diferenciar dos textures visuals, la del aigua i la dels núvols



NITIDESA DE LA IMATGE (MOLTA/POCA PROFUNDITAT DE CAMP, DESENFOCAMENT...)

 Molta profunditat de camp


IL·LUMINACIÓ (FONT LLUMINOSA: NATURAL/ARTIFICIAL, DIRECCIÓ DE LA LLUM: LATERAL, FRONTAL, CONTRALLUM, ZENITAL, CONTRAPICADA, TIPUS D’IL·LUMINACIÓ: CLAU ALTA/CLAU BAIXA, DIFUSA/CONTRASTADA...)

 Il·luminació natural, zenital

CONTRAST (LLUMS I OMBRES)

 Hi ha un contrast de la cua de la balena. La cua també crea una ombra a l'aigua, on hi han m´´es d'ombres creades per les petites onades


TONALITAT  (B/N, SATURACIÓ DEL COLOR, FILTRES)

 Blanc i negre



3. NIVELL COMPOSITIU

SISTEMA SINTÀCTIC O COMPOSITIU

RITME (REPETICIONS D’ELEMENTS)

Hi ha poc ritme pero si et fixes més, podries apreciar petites repeticions de les onades del mar i dels núvols del fons

DISTRIBUCIÓ DE PESOS (COMPOSICIÓ SIMÈTRICA/ASIMÈTRICA, AIRE...)

 La composició podria ser simètrica si a l'enquadrament nomès estigués la cua de la alen i el mar, pero com que també estan els núvols, aquest formen una diagonal que trenca la simetría.


LLEI DELS TERÇOS (S’APLICA?)

 No s'aplica la llei dels terços


ESTATICITAT / DINAMISME (ESTÀTICA= HORITZONTAL O VERTICAL, DINÀMICA= DIAGONAL)

Es una composició estàtica

RECORREGUT VISUAL (NORMALMENT D’ESQUERRA A DRETA I DE DALT A BAIX, PERÒ DEPÈN DEL/S PUNT/S D’ATENCIÓ)

El recorregut visual, comença amb la cua de la balena, segueix cap  baix amb les onades del mar i després cap al cel.


POSE/INSTANTÀNIA (SI ESTÀ PREPARADA O ÉS ESPONTÀNIA)

La pose es espontània




ESPAI DE LA REPRESENTACIÓ

CAMP / FORA DE CAMP (QUÈ VEIEM I QUÈ INTUIM, PERÒ NO VEIEM)

Dins del camp, es pot veure la cua de la balena, el mar i els núvols. Fora de camp, podrien haver altres animals, més mar, més núvols i al fotògraf.


ESPAI (OBERT/TANCAT O INTERIOR/EXTERIOR)

L'espai és obert a l'exterior




TEMPS DE LA REPRESENTACIÓ

CONSIDERACIONS SUBJECTIVES SOBRE EL TEMPS REPRESENTAT (FOTOGRAFIA ANTIGA, ACTUAL, ATEMPORAL...)

Es una fotografia atemporal


SEQÜENCIALITAT / NARRATIVITAT (SI FORMA PART D’UNA SEQÜENCIA O SÈRIE FOTOGRÀFICA, O SUGGEREIX ALGUNA HISTÒRIA)


Forma part d'una sèrie fotogràfica que es diu Génesi





4. NIVELL ENUNCIATIU

 

ARTICULACIÓ DEL PUNT DE VISTA

PUNT DE VISTA FÍSIC (PICAT, CONTRAPICAT, ZENITAL, NADIR, ABERRANT, RASANT...)

Punt de vista normal


MIRADES DELS PERSONATGES (ON MIREN)

No es pot veure la mirada de la balena, però segurament, mira el que hi ha sota el mar.



ACTITUT DELS PERSONATGES (COM ES MOSTREN)


Aquest tipus de balena, decansa deixant que el vent la mogui per l'aigua espit


QUALIFICADORS (COM PODEM DIR QUE SÓN ELS PERSONATGES O QUÈ REPRESENTEN)

El personatge sembla lliure i tranquil, també sembla com si tingués molta confiança amb el seu voltant i no tingués por del que se li pugui acostar mentre esta descansant



VERSEMBLANÇA (SI ÉS CREIBLE O NO)

Si és creible





INTERPRETACIÓ (SUBJECTIVA) GLOBAL DEL TEXT FOTOGRÀFIC


(QUÈ CREUS QUE VOL EXPRESSAR EL FOTÒGRAF I QUÈ ET SUGGEREIX A TU LA FOTOGRAFIA, LECTURA CONNOTATIVA)

Crec que el fotògraf vol mostrar a la balena en el seu àmbit natural, sense la interacció amb l'ésser humà. Sebastiao, necessita la complicitat de l'espectador per imaginar-se i endevinar que la cua forma part del cos d'una balena.







A mi em va agradar moltíssim l'exposició que vam veure al Caixa Fòrum. Fins ara havia vist les fotografies del Sebastiao Salgado a la pantalla de l'ordinador, on no es poden apreciar els detalls que més impacten, pero al veure-les en gran i amb un munt de detalls, em va imperssionar molt. Quan vaig arribar a casa, no parava d'explicar-li a la meva mare tot el que va explicar la guia i li va interessar tant a la meva mare que vaig tornar amb ella un altre dia. M'agradaria molt comprar-me el llibre de la sèrie.